«Latraps» sadarbībā ar vācu «Pfeier & Langen» attīstīs zirņu proteīna ražotni Jelgavā

1 month ago 166
ARTICLE AD BOX

Kopējais ieguldījumu apjoms iecerētajā ražotnē saskaņa ar vienošanos ar investoru šobrīd netiks atklāts, portālam LSM.lv sacīja Berķe.

Uzņēmuma attīstības plāns paredz, ka "ASNS Ingredient" ražotne atradīsies Prohorova ielā 13  un tā produkcijas ražošanu sāks 2026. gada nogalē.

Projekta ideja ir radusies, reaģējot uz globālajām tendencēm un izaicinājumiem. Pieaugot iedzīvotāju skaitam pasaulē, pakāpeniski sāk pietrūkt lauksaimniecībai noderīgas zemes, lai saražotu dzīvnieku izcelsmes proteīnu – olbaltumvielas. Ilgtspējas un veselības apsvērumu dēļ daudzi patērētāji dod priekšroku augu izcelsmes pārtikas produktiem un pieaug pieprasījums pēc alternatīvām olbaltumvielām. Lauksaimniecības nozarei tas nozīmē meklēt efektīvākos aizvietotājus, kas atrodami augu izcelsmes produktos. Mūsu reģionam un klimatiskajiem apstākļiem kā piemērotākie olbaltumvielu kultūraugi ir atzīti zirņi, un tieši zirņu proteīna izolāts ir pieprasītākā izejviela gaļas un piena aizvietotājproduktu ražošanā, skaidroja "Latraps".

Zirņu proteīna izolāta ražotnes "ASNS Ingredient" projektam ir vairāki ieguvumi, kas pozitīvi ietekmēs Latvijas ekonomiku, pateicoties augstajai eksportspējai un ražošanas attīstībai Latvijā.

Atbalstot valsts ekonomiku un sociālo labklājību, tiks radīta 71 jauna darbavieta un notiks vairāku apkalpojošo nozaru iesaiste.

Kas ir zirņu proteīna izolāts

Zirņu proteīna izolāts ir uztura bagātinātājs, kas iegūts, izolējot proteīnu no dzeltenajiem zirņiem un atdalot cieti un šķiedrvielas.

Zirņu proteīnu pārsvarā izmanto pārtikas un dzērienu nozarē kā gaļas aizstājēju un lipekli saturošas pārtikas alternatīvu. Taču to plaši izmanto arī kā uztura bagātinātāju veselības nostiprināšanai un sportisko mērķu sasniegšanai.

Zirņu proteīna izolātam ir visaugstākā olbaltumvielu koncentrācija, un tāpēc tas ir vispopulārākais produkts starp zirņu proteīna produktiem.

Avots: "Latraps"

"Latraps" prognozē, ka izejvielas varētu piegādāt vairāk nekā 1500 zemnieku saimniecību. Šis projekts Latvijā aizsāks augstas pievienotās vērtības produkta ražošanu, kas pavērs jaunas iespējas visai lauksaimniecības nozarei un nozarē strādājošajiem.

"Sadarbības un investīciju līguma parakstīšana ar vienu no Eiropas pārtikas industrijas līderiem "Pfeifer & Langen" ir nozīmīgs solis projekta uzsākšanā. Šī sadarbība apliecina projekta mērogu, aktualitāti un perspektīvu. Projekts "ASNS Ingredient" ir kas vairāk nekā tikai ražotne. Tas ir simbols mūsu kopīgajai vīzijai par inovatīvu, zaļāku un eksportspējīgāku Latviju," uzsvēra "Latraps" valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks.

"Pfeifer & Langen" ir gandarīti, atbalstot šo inovatīvo Latvijas lauksaimnieku un "Latraps" projektu. Uzņēmums ir pārliecināts, ka ar kopējo ekspertīzi projekts radīs nozīmīgu pamatu augu proteīnu pieprasījuma nodrošināšanai. "Pfeifer & Langen" ir pārliecināti, ka ne tikai ilgtspējas apsvērumu dēļ, bet arī saistībā ar pieaugošo patērētāju un pārtikas rūpniecības pieprasījumu pēc alternatīviem pārtikas produktiem no zirņiem iegūti proteīni ir pārtikas nākotne.

KONTEKSTS:

Zirņu pārstrādes rūpnīcas izveidei Latvijā izveidota kompānija "ASNS Ingredient". 2022. gadā atrasts stratēģiskais partneris Vācijā, ar kuru līgumu bija plānots noslēgt 2023. gada sākumā un kas uzņēmumā iegādātos 25%. 2022. gadā plānotais investīciju apjoms, lai pārstrādātu 70 000 tonnas zirņu, bija virs 100 miljoniem eiro.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Latraps" apvieno teju 1200 saimniecības no visiem Latvijas reģioniem. 2022./2023. finanšu gadā "Latraps" apgrozījums audzis līdz 339,13 miljoniem eiro, bet peļņa bija 2,73 miljoni eiro.

Uzņēmumam "Pfeifer & Langen" ir vairāk nekā 150 gadu pieredze pārtikas produktu ražošanā. Ģimenei piederošais uzņēmums apstrādā ilgtspējīgi audzētas cukurbietes 19 rūpnīcās Eiropā un ražo dažādus īpašos cukura veidus. Uzņēmums nodarbina aptuveni 2500 cilvēku ražošanas, pārstrādes un tirdzniecības vietās Eiropā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Read Entire Article