Meklēšanas forma

Apmācies 6 °C Lēns vējš, 3.9 m/s no A-DA
Trešdiena, 2019. gada 20. NovembrisVārda dienu svin: Anda, Andīna, Vigo

Visaugstāk novērtē pilngraudu rudzu maizi un griķu medu

Jana Bahmane
Piena, maizes un medus svētku gadatirgus apmeklētāji tradicionāli bija aicināti piedalīties Latvijas Biškopības un Latvijas Maiznieku biedrību organizētajās provēs. Par «Latvijas atzītāko medu 2019» svētku dalībnieki šodien izvēlējās griķu medu, kas ievākts bitenieka Rimanta Gaidamoviča bišu dravā Naukšēnu novadā, bet titulu «Veselīgākā maize mūsdienīgam patērētājam Zemgalē 2019» ieguva AS «Hanzas Maiznīca» pilngraudu rudzu maize.

Gadatirgus apmeklētāji šodien varēja nobaudīt desmit dažādās Latvijas vietās ievāktus medus paraugus, izvēloties savu favorītu – jau otro gadu pēc kārtas šo titulu ieguva bitenieka R.Gaidamoviča griķu medus. Par otru labāko medu proves dalībnieki atzina zemnieku saimniecības «Dorītes» liepu medu, ko ievācis bitenieks Jānis Sulutaurs, bet 3. vietu ieguva bitenieces Maijas Malnačas Viesītes novadā ievāktais dažādu ziedu medus.

Savukārt Latvijas Maiznieku biedrība piedāvāja nobaudīt septiņus dažādu maiznīcu darinājumus, nosakot mūsdienīgam patērgātājam piemērotāko maizi. Visvairāk balsu saņēma pilngraudu rudzu maize, ko piedāvāja AS «Hanzas Maiznīca», 2. vietā ierindojās maiznīcas «Flora» Lielās šķēles Sējas saldskābmaizes ar graudiem, bet 3. vietu konkursā ieguva rudzu maize «Kurzemnieks», ko piedāvāja SIA «Saldus maiznieks». «Pēdējā laikā uzturā vairāk lietojam tieši rudzu maizi – ja brokastīs apēd dažas baltmaizes šķēles, jau ļoti ātri atkal rodas izsalkuma sajūta, bet divas rudzu maizes šķēles ir ļoti vērtīgs dienas sākums. Mums bija ļoti interesanti piedalīties provē, jo jau esam izvēlējušies savu mīļāko garšu, un šodien mums bija iespēja iepazīt jaunas. Nevarētu teikt, ka degustēt un vērtēt garšas ir viegli, taču savu favorītu atradām uzreiz,» atklāj proves dalībnieki Andija un Matiass.

Līdztekus maizes provei Latvijas Maiznieku biedrība aicināja piedalīties orientēšanās spēlē «Ēd maizi un esi aktīvs», uzzinot vairāk par maizes tapšanas ceļu. «Mācām jaunajām ģimenēm un bērniem, no kā gatavo maizīti – tos pirmsākumus. Pie mums var pačamdīt dažādus graudus, uzzināt, kādās vārpās šie graudi dzīvo, un kas no graudiņiem tiek sagatavots, lai izceptu maizīti. Ļoti novērtējam biedrības sadarbību ar jaunajiem maizniekiem – tostarp Jelgavas Amatu vidusskolu. Skolas audzēkņi un skolotāja Gunta Briede šajos svētkos allaž mums ir liels atbalsts,» tā Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka.

Foto: Ivars Veiliņš/«Jelgavas Vēstnesis»

Galerija

Viedokļi

Komentāri

Lietotāja Igor attēls

Šī pasākuma organizēšana zemak jebkurai kritikai. "Nometies zem grīdlīste." Kāds haoss pašpārvaldē un tads un svētku organizēšanā.

Pievienot komentāru

Saistītie raksti